Peru’da transları “akıl hastası” olarak tanımlayan yasanın iptal edilmesi için yüzlerce kişi eylem yaptı

T24 Dış Haberler

Peru’da yüzlerce kişi transları “akıl hastası” olarak tanımlayan yasanın iptal edilmesi talebiyle eylem yaptı. Lima şehir merkezindeki sokaklarda eylem yapan yaklaşık 500 kişi, “Daha fazla damgalamaya hayır” ve “Kimliğim bir hastalık değildir” yazılı pankartlar taşıdı.

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte hükümeti tarafından idari olarak onaylanan yasa, transların, “cross dresserler” ve “cinsiyet kimliği bozukluğu olan diğerleri” ile birlikte, hem kamu hem de özel sağlayıcılar aracılığıyla ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanabilecek “hastalıklar” teşhisi konmuş olarak kabul edildiğini belirtiyor.

Yüzlerce kişi Sağlık Bakanlığı ofisleri önünde eylemlerini sürdürdü. 

Boluarte hükümetini LGBTİ+ topluluğunun haklarını çiğnemeye çalışmakla suçlayan aktivist Gahela Cari Contreras, “Cinsiyet kimlikleri artık patoloji olarak görülmüyor. Onlara izin vermeyeceğiz” dedi. 

Yasayı eleştirenler, mevcut düzenlemeler zaten ruh sağlığı hizmetlerine evrensel erişime izin verdiği için ülkenin sağlık düzenlemelerini güncellemesinin gereksiz olduğunu savunuyor. 

Hükümet yetkilileri: Yanlış anlaşılma

Hükümet yetkilileri tartışmayı bir yanlış anlaşılma olarak nitelendirmeye çalıştı. Sağlık Bakanlığı, yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, LGBTİ+ bireylerin damgalanmasını reddettiğini ve yasal dilin sadece daha eksiksiz bir sağlık kapsamı sağlamayı amaçladığını ısrarla vurguladı.

Açıklamaya göre bakanlık “İnsan hakları çerçevesinde kişinin onuruna ve özgür eylemlerine saygıyı kategorik olarak yeniden teyit etmekte ve onların yararına sağlık hizmetleri sunmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Bakanlığın savunmasına rağmen protestocular ikna olmadı ve bazı tıp uzmanları yasanın bir değişiklikle düzeltilmesini savundu.

Peru CMP Tıp Fakültesi dekanı ve kendisi de bir doktor olan Pedro Riega Lopez, “Artık var olmayan teşhislerin ya da patolojilerin sağlık sigortası planlarına dahil edilmesine gerek görmüyoruz” dedi.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir