Türksat Model Uydu Yarışması’nın 10’uncusu için başvurular başladı

Türksat Model Uydu Yarışması Başvuruları Başladı

Türkiye’de uzay teknolojileri alanında insan kaynağını geliştirmeyi hedefleyen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Türksat Model Uydu Yarışması” için başvurular alınıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme fırsatı sunacak yarışmada başvurular 20 Şubat’ta sona erecek.

Yarışma kapsamında üç ayrı kategoride toplam 2,1 milyon lira ödül dağıtılacak. Katılımcılar, telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılayan, otonom yapıyı sağlayan ve disiplinler arası çalışan küçük bir uydu planlayarak üretecekler.

Uydular Roketlerle Fırlatılacak

Yarışmaya katılacaklar, gerçek bir uydunun model versiyonunu tasarlayarak üretecekler. İlk 5 etabı başarıyla tamamlayan 15 takım, Aksaray Hisar Atış Alanı’nda gerçekleştirilecek “uçuş etabı”nda yarışacak.

Fırlatılacak model uydular, yarışmaya özgü tasarlanan roketlerle yaklaşık 700 metre yüksekliğe ulaşacak. Bu süreçte model uyduların taşıyıcıdan ayrılma, uydunun görüntü aktarımı ve iniş aşamaları yaşanacak.

Öğrenciler Takım Halinde Yarışacak

Lisans ve yüksek lisans öğrencileri, takım olarak yarışmaya katılabilecek. Başvuruları “https://teknofest.org/tr/yarismalar/model-uydu-yarismasi” internet adresinden gerçekleştirebilirler. Takımlar, “Multi-Spektral Mekanik Filtreleme Modülü”, “TICOSAT (TÜRKSAT Picosatellite Consellation)” ve “Yakın Uzay Yolcusu” kategorilerinde yarışacak.

Uzay Teknolojilerinin Milli Olarak Üretilmesi

Yarışma, uzay teknolojilerinin yerli kaynaklarla üretilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Öğrenciler, bu yarışma sayesinde sektörde faaliyet gösteren kurumlar, şirketler, uzmanlar ve mühendislerle iletişim kurma imkanı bulacaklar.

2016 yılında başlayan ve uluslararası boyuta ulaşan yarışmada geçen yıl 167 takım yer aldı. Finale kalan takımlar arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi-METU Caelum takımı birinci olurken, Azerbaycan Milli Aviasiya Akademiyası-Orion takımı ikinci ve Bülent Ecevit Üniversitesi B-Dispate takımı üçüncü oldu. (AA)


Related Posts

Travmatik çocukluk geçiren kadınlarda risk yüzde 60 daha yüksek

Yeni bir araştırmaya göre, çocuklukta fiziksel ya da cinsel istismara maruz kalan kadınların, yetişkinlikte çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığına yakalanma riski belirgin şekilde artıyor. Human Reproduction dergisinde yayımlanan çalışmada, travmatik çocukluk deneyimlerinin bu kronik jinekolojik hastalığın gelişimiyle ilişkili olabileceği ortaya kondu.

Elon Musk’ın siyasetle acı tanışması: Cumhuriyetçilerin Tesla’yı hedef alan yasasına öfke kustu

Musk, tasarıyı “iğrenç bir ucube” olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi. Musk’ın Başkan Donald Trump’a yakınlaşma motivasyonları ve servetinin ana kaynağı olan Tesla’dan uzakta 130 gün boyunca özel bir hükümet çalışanı olarak zaman geçirmesinin …

Bir kişi öldüğünde Apple hesabına ne oluyor?

Apple cihazlarını düzenli kullanıyorsanız, hesabınızda fotoğraflar, videolar ve önemli belgeler gibi pek çok değerli veri bulunur. Apple, bu verilerin korunması için iki önemli seçenek sunuyor: Kurtarma Kişisi ve Miras Kişisi.

Kuzey Kore’den gizlice çıkarılan telefon inanılmaz gerçekleri gözler önüne serdi: Kelimeleri otomatik değiştiriyor, 5 dakikada bir ekran görüntüsü alıyor

Kuzey Kore’den gizlice çıkarılan bir akıllı telefon, ülke halkının ne kadar sıkı kontrol altında yaşadığını gözler önüne serdi.

Microsoft Store için yenilikler geliyor

Windows işletim sistemine sahip cihazların uygulama mağazası olan Microsoft Store’a büyük bir güncelleme sunulacak.

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…