SGK’nın Hazine’ye yükü 2’ye katlandı

İktidarın yanlış sosyal güvenlik politikaları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) mali dengelerini iyice bozdu. Bugünlerde mesaisinin önemli bölümünü muhalif belediyeleri silkelemekle geçirmek zorunda kalan SGK’nın gelirleriyle giderleri arasındaki uçurum tarihi zirve noktalarına ulaştı.

YÜZDE 117 ARTIŞ

SGK açıklarını aktüeryal denge sistemiyle kapatamadığı için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yükü arttı, açığı kapatmak için Hazine’nin SGK’ya aktardığı nakit kaynak bir yılda 2 kat birden artarak aylık bazda 83 milyar liraya ulaştı.
SGK bu yılın ocak ayında 401 milyar liralık gelire karşılık 416.7 milyar liralık gider yapınca ortaya 16 milyar 44 milyon liralık devasa açık rakamı çıktı. Geçen yılın ocak ayında 7.4 milyar lira açık veren SGK’nın aylık açığı bir yılda yüzde 117 oranında, diğer bir ifadeyle yaklaşık 2.2 kat arttı.

SGK’nın gelirleri giderleri karşılamaya yetmeyince devreye Hazine girdi. Hazine’den SGK’ya sadece ocak ayında ‘devlet katkısı’ adı altında 82 milyar 450 milyon lira nakit kaynak aktarıldı. SGK’ya Hazine desteği bir yıl içinde 40 milyar liradan 82.4 milyara çıkarak ikiye katlandı. SGK yönetiminin ocak ayındaki gideri de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21.3 artarak 1.6 milyar liradan 1 milyar 931 milyon liraya çıktı.

Emekliye düşük zam da kurtarmadı

SGK’nın ocak ayındaki 417 milyar liralık giderinin 290 milyar lirasını emeklilere ödenen aylıklar oluşturdu. SGK’nın emekli aylığı ödemeleri bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 55.8 arttı. Açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren emeklilerin aylıkları 2002 yılındaki seviyelere çıkarılsa ya da emeklilere gerçek enflasyon düzeyinde zam yapılsa SGK’nın açıkları çok daha yüksek olacaktı.

Related Posts

Japonya politika faizini sabit tuttu

Japonya Merkez Bankası (BoJ), piyasa beklentilerine paralel olarak kısa vadeli politika faizini yüzde 0,5 seviyesinde sabit tuttu. Böylece BoJ, Ocak 2025’te gerçekleştirdiği son faiz artışının ardından faiz oranını değiştirmemiş oldu.

Selçuk Geçer: Çok sert vuracak!

YouTube kanalından yaptığı açıklamada Selçuk Geçer, ons altın fiyatlarının kademeli olarak 5.000 dolara ulaşabileceğini ifade etti. Mevcut seviyenin 3.420 dolar civarında olduğunu belirten Geçer, “Kısa vadede 3.500 dolar ara hedef olabilir. Ardından …

6 milyar dolar ihracat hedefi

Endüstriyel mutfak ekipmanları alanında Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük fuarı olan HOSTECH by TUSİD, tüm dünyadan ve Türkiye’den en büyük toptancıları ve satın almacıları İstanbul’da buluşturdu.

AKP’li Nihat Zeybekçi emekliye yapılacak zammı erkenden duyurdu

5 aylık enflasyon farkı yüzde 15,1 olarak kesinleşirken, milyonlarca emekliye yapılacak zam 3 Temmuz’da açıklanacak haziran enflasyon verisiyle kesinlik kazanacak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, emeklilerin beklediği enflasyon oranına ilişkin “Haziran enflasyonu yüzde 1’e yakın olacak” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası yayımladı: İşte yıl sonu dolar tahmini

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran 2025 dönemine ait Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan veriler, yıl sonu enflasyon, faiz, döviz kuru ve büyüme beklentilerinde dikkat çeken değişiklikler olduğunu …

İsrail’in İran’a saldırmasından sonra petrol fiyatları uçuşa geçti

Petrol fiyatları, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesinin ardından yüzde 7’den fazla yükseldi.