İlk Dünya dışı ülke kuruldu: Marşı, bayrakları, siyasi partileri bile var! İşte kuruluş hikayesi

Dünya büyük bir kaos içindeyken, 2016 yılında Rus iş adamı İgor Aşurbeyli, Dünya’daki anlaşmazlıkların uzaya sıçramasını engellemeyi amaçlayarak Asgardia adlı ilk uzay ülkesini kurmaya karar verdi.

Aşurbeyli, Asgardia’yı şu şekilde açıklıyor: “Asgardia, özünde bilgi, zekâ ve bilimin hâkim olduğu, insanlık ve her bireyin hayatının nihai değerinin kabul edildiği, özgür ve kısıtlanmamış bir toplumun prototipidir.”

Girişim, uzayın karasal uluslardan bağımsız bir şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla, uluslararası bir araştırmacı, mühendis, hukukçu, iş adamı ve bilim insanı grubunun bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır.

Asgardia’nın temel bilimsel hedefi, türümüzün ölümsüzlüğüne giden yolda kritik bir adım olarak, uzayda ilk insan bebeğinin doğumunu mümkün kılmaktır. Yeni ülkenin ismi, İskandinav mitolojisinde Odin ve eşi Frigg’in yönettiği tanrıların dünyası olan Asgard’dan alınmıştır.

Asgardia, ilk adımını 2017 yılında attı ve uzay çöplerine ve asteroit çarpmalarına karşı koruma sağlamak amacıyla bir uydu fırlattı. Bu görev, kulağa geldiğinden çok daha karmaşık olup, bugüne kadar mevcut uzay ajansları tarafından başarısızlıkla sonuçlanan bir mücadeleydi.

Asgardia’nın bir diğer misyonu ise uzaya daha geniş erişim imkânı sağlamak, geleneksel olmayan uluslara bilimsel araştırmalarını yapabilecekleri bir alan sunmak ve bu uzay ulusunu oluşturan üç temel sütuna—barış, erişim ve koruma—dayalı olarak araştırmacılara, sahiplenme ve bilimsel gelişme için yeni bir çerçeve oluşturmayı amaçlamak.

Asgardia’nın arması, bayrağı ve marşı da var.

En önemli hedeflerden biri, herkesin ücretsiz olarak vatandaşlık başvurusu yapabilmesi ve yakın bir gelecekte Birleşmiş Milletler tarafından resmen bir ülke olarak tanınmasıdır.

Şu anda Asgardia’nın nüfusu 1.120.346’ya ulaşmış durumda, bunlardan 15.596’sı Arjantinli (ülkenin 16. büyük nüfusu). Vatandaşlık alan Çinlilern sayısı ise 154.296. Asgardia’nın nüfusu, İzlanda, Bahamalar, San Marino ve Lihtenştayn gibi yaklaşık 140 ülkenin nüfusundan daha fazla.

Son başarı ise, 2021 yılında Rusya Bilimler Akademisi Biyomedikal Sorunlar Enstitüsü’nün sponsorluğunda başlatılan uluslararası SIRIUS izolasyon deneyinin üçüncü aşamasıyla elde edildi.

SIRIUS-21 projesinin mürettebatı, insanların kapalı alanda uzun süreli izolasyonları sırasında ortaya çıkan biyomedikal ve psikolojik sorunları incelemek amacıyla, uzun süreli bir insanlı uzay görevinin koşullarını simüle ederek 240 gün boyunca izole bir şekilde görev yaptı.

SIRIUS-2021 mürettebatında, Asgardia vatandaşı olan hekim Victoria Kirichenko da bulunuyordu.

Gerçek ve somut bir ülke

Devlet Başkanı Igor Ashurbeyli, Asgardia Uzay Krallığı’nı kendi Anayasası’na göre “ahlak, adalet, barış ve tüm insanların eşit onuruna dayanan, geleceğe ve sonsuz Evrene bakan ilk bağımsız, özgür, üniter, sosyal, etnik kökenli ve laik Uzay Ulusu” olarak tanımlayan ülkesinin ilerlemesini değerlendirdiği basın toplantıları düzenliyor.

Asgardia’da “siyasi partiler bulunmamaktadır” ve hükümet, 12 bakanlık ile yargı organlarından oluşmaktadır.

Asgardia’nın para birimi, Güneş’tir. Bayrağın ortasında, mavi gökyüzü arka planında Güneş’i temsil eden parlak sarı bir daire bulunur. Dokuz sarı yörünge, Güneş Sistemimizdeki dokuz gezegeni simgelerken, üç beyaz dış yörünge, insanlığın uzaydaki sonsuz keşif yolculuğunu ve Asgardia’nın bu geleceği inşa etmedeki rolünü sembolize eder.

Arma, tabanında Güneş’in bulunduğu altın bir çember ve etrafında 12 eşit dağılmış taç yaprağından oluşur. Bu, Asgardia’nın tüm resmi dillerinin eşitliğini simgeler. Armanın en üst kısmında ise meşruti monarşinin sembolü olan taç yer alır.

Asgardia, kendine özgü bir takvime sahip olup, 1 Ocak 2017’de ilk Asgardia yılıyla birlikte uygulamaya başlamıştır. Takvim, her biri 28 gün, yani tam dört hafta süren 13 aya bölünmüştür. Haziran ve Temmuz ayalarının arasına ise Asgard adı verilen ek bir ay eklenir. Bu takvim toplamda 364 günü kapsar; 31 Aralık ise Yeni Yıl Günü olarak ulusal bayram olarak kutlanır ve herhangi bir aya atanmaz.

Asgardia takvimi, her yıl ve her ayın bir pazar günü başladığı ve tüm tarihlerinin her yıl aynı haftanın gününe denk geldiği bir sistem sunar. Bu takvim, 1902’de İngiliz Moses Cotsworth tarafından geliştirilen ve ateşli savunucuları bulunan Uluslararası Sabit Takvim’e dayanmaktadır. Kodak’ın kurucusu George Eastman, 1928’den 1989’a kadar bu takvimi şirketinde resmi olarak kullanmıştır.

Asgardia, tüm Asgardlıların verilerini içeren Asgardia 1 adlı uyduyu fırlattıktan sonra, uzayda kendi bölgesine sahip olmuştur.

Asgardia, BM ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden tanınmayı bekliyor.

Related Posts

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Kuzey Kore lideri Kim, Ukrayna Savaşı’nda ölen askerlerin tabutlarına sarıldı: O anlar Rus bakanın ziyaretinde izletildi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya adına Ukrayna’da savaşırken ölen askerlerin cenazeleri için düzenlenen törene katıldı. Kuzey Kore devlet medyasının yayınladığı görüntülerde, Kim’in Kuzey Kore bayraklarıyla örtülü tabutlara sarıldığı görüldü.

Kudüs Ermeni Patrikhanesi, Paşinyan’ın kiliseye yönelik ifadelerini kınadı

Kudüs Ermeni Apostolik Kilisesi Patriği Manukyan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın kiliseye yönelik ifadelerini utanç verici olarak nitelendirdi.

İran’dan tazminat talebi

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail ve ABD’nin saldırılarına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi. Arakçi mektubunda, İran’a saldırıların BM Şartı, uluslararası hukuk ve …

Cehaletin böylesi! Düğün konvoyundan atılan meşale ile mahalleyi yakıyorlardı

Muğla Valiliği’nin il genelinde ormanlara girişleri ve tüm yanıcı maddelerin kullanımını yasakladığı Milas’ta düğün konvoyunda atılan bir meşale yangın çıkardı. Şiddetli rüzgar ile hızla yayılan yangında evler yanmaktan son anda kurtarıldı.

Türkiye’ye ‘geri itme’ yöntemi örnek oldu

İngiliz medyası, Midilli’de uygulanan ve göçü sıfırlayan ‘geri itme’ yöntemini anlattı. Ada halkı uygulamadan memnun, insan hakları savunucuları öfkeli.