İhracatta tarihi artış: Martta 1.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti

Ege Bölgesi İhracat Verileri Açıklandı: Ege Tekstil Birinciliği Korudu

Sektörel bazda en yüksek ihracat, 248 milyon dolarla Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirildi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise 135 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada kendine yer buldu. Artış gösteren bir diğer birlik ise Ege Maden İhracatçıları Birliği oldu, yüzde 6’lık artışla 120 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sıraya yerleşti. Mart ayında en fazla büyüme gösteren sektör ise yüzde 47’lik büyüme rakamıyla Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği oldu.

Mart ayında hazır giyim, yaş meyve sebze, kuru meyve, hububat, mobilya, tütün, zeytin ve zeytinyağı ile deri sektörleri, önemli ihracat rakamlarına ulaşarak dikkat çekti. Ancak genel tablo, bazı sektörlerde yapısal sorunların olduğunu gösteriyor.

SEKTÖRLERDE CİDDİ BİR GERİLEME MEVCUT

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin ihracat performansına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak özellikle emek yoğun sektörlerde ciddi bir gerileme yaşandığını belirtti. Hazır giyim sektörünün Türkiye genelinde ihracat sıralamasında beşinci sıraya gerilemesini yapısal bir kırılma olarak değerlendiren Eskinazi, yüksek enerji ve işçilik maliyetleri ile küresel pazarlardaki daralmanın etkilerine dikkat çekti.

Eskinazi, sürdürülebilir bir ihracat artışı için üretim maliyetlerinin düşürülmesi, verimliliği artırıcı yatırımların desteklenmesi ve öngörülebilir bir ekonomi politikası oluşturulması gerektiğini vurguladı. Döviz kurlarının enflasyonla paralel bir seyir izlemesi gerektiğini belirten Eskinazi, kısa vadeli çözümlerin sorunları çözmede yetersiz kalabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarıyla ilgili açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını belirtti.

Dev şirket 22 milyara yarın satışa çıkıyor

2016 yılında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yönetimi kayyıma devredilen HES Kablo, 22 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete kararı ile satışa çıkarılmıştı. Mülkiyeti Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ait olan şirket için yapılacak ihalede 22 …

Fahiş fiyatla mücadelede 289 işletmeye 114,7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelesini kararlılıkla ve etkin bir şekilde sürdürdüğü vurgulandı. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda …

Şirketi bölüşemeyen milyarder kardeşler davalık oldu

Kazancı Holding’de yaşanan kardeş kavgasının ardından şirketin yüzde 5 hissesine sahip olan Mehmet Kazancı’nın kendini holding binasındaki odaya kilitlemesi ve sosyal medyada paylaştığı video Türkiye’de büyük ses getirmişti. Kazancı Holding’den yapılan açıklamada, Şaban Cemil Kazancı’nın tehdit yoluyla abisine ait hisselere çökmeye çalıştığına dair iddialar reddedilirken, şirketin kurucusu Ali Metin Kazancı’nın büyük oğlu olan Mehmet Kazancı’ya dava açılacağı belirtildi.

Yeniçağ Gazetesi: AKP, dünyaya tarım nasıl bitirilir dersi veriyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti; AKP, DÜNYAYA TARIM NASIL BİTİRİLİR DERSİ VERİYOR! Son 20 yılda 27,8 milyon dekar tarım arazisi imara açıldı, 600 bin çiftçi de üretimden çekildi. Geriye kalan üreticiler de bir yandan zirai don, diğer yandan …

Yumurta fiyatlarında dikkat çeken düşüş! Nedeni belli oldu

Vatandaşın tükettiği temel gıdaların başında gelen yumurtada fiyat değişimi dikkat çekti. Özellikle Ramazan ayı sürecinde fahiş artışlar yaşansa da Ramazan’ın sonlanmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş hızlandı. Piyasada büyük boy olarak satılan yumurta fiyatları düşerken, küçük boy yumurtalarda ise fiyat artışı şaşırttı. Peki piyasada fiyatlar neden değişiyor? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. İşte detaylar…