Herkes Süleyman Şah’ı konuşuyor: İslamcılar Vahdettin’i istiyor… Külliye’nin zor kararı

Suriye’de Sultan Vahdettin’in Mezarı Restore Ediliyor

Suriye’de devrilen Esad güçlerinin ardından Türkiye’nin gözü Suriye’ye çevrildi. Suriye’yi ayağa kaldırmak için yapılan peş peşe çalışmalara bir halka da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekledi. 34. Osmanlı Padişahı Abdülhamid’in Suriye’deki mirası “Şam Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane”nin ihya edilmesi talimatı sonrası Erdoğan’dan bir hamle daha geldi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 36. Padişahı Vahdettin’in Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan mezarı da restore ediliyor.

Külliye’nin Zor Kararı

Süleyman Şah türbesinin eski yerine taşınması tartışmaları yaşanırken Türkiye’nin Suriye’ye desteğini göstermek için Sultan Vahdettin’in mezarının bulunduğu külliyeyi restore edilmesi kararı verildi. Karar üzerine Vahdettin’in mezarının da Türkiye’ye getirilmesi talepleri Ankara kulislerinde konuşulmaya başlandı. AKP’ye yakın bazı İslami çevrelerin mezarın getirilmesi için kampanya hazırlığında olduğu öğrenildi. Külliye’nin konu ile ilgili nasıl bir adım atacağı ise henüz bilinmiyor.

Mezarlar Taşınmalı Çağrısı

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in 4. kuşak torunu Kayıhan Osmanoğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada, hem Sultan Vahdettin’in hem de 2. Abdülhamid’in en büyük oğlu Selim Efendi’nin mezarlarının Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini söyledi. Osmanoğlu, “Bu, bir asırlık hasretin sona ermesi için atılacak önemli bir adımdır,” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan’ın Eseri

Vahdettin’in mezarı, diğer 30 aile üyesiyle beraber Şam’daki Süleymaniye Külliyesi’nde bulunuyor. Külliyeyi, Osmanlı’da, 1490-1588 yıllarında yaşayan Mimar Sinan inşa etti.

Vahdettin’in Ölümü

İtalya’nın San Remo kasabasında 16 Mayıs 1926’da hayatını kaybeden son Osmanlı Padişahı’nın cenazesi Türkiye tarafından kabul edilmeyince Şam’daki külliyede toprağa verildi.

İngiliz Zırhlısıyla Kaçış

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırdı. Son padişah Vahdettin saltanatın kaldırılması sonrası 17 Kasım 1922 günü sabahı oğlu Mehmet Ertuğrul ve harem mensuplarıyla beraber Dolmabahçe Sarayı’ndan küçük bir kayığa bindi ve Boğaziçi’nde demirleyen HMS Malaya adlı İngiliz zırhlısıyla Malta’ya gitti.

Hazar Şahsuvar

Related Posts

ABD bölgeye 3. uçak gemisini yolladı: İran-İsrail çatışmaları kritik noktaya evrildi

13 Haziran gecesi İsrail’in nükleer çalışmaları hızlandırıdığını iddia ettiği İran’a başlattığı hava saldırısı sonrasında iki ülke arasında patlak veren çatışmalar 6. günde de devam ediyor. Sabah saatlerinde İran’ın başkenti Tahran’a yeni hava …

Çin, İran’daki vatandaşlarını tahliye etti

İran ile İsrail arasında haftalardır süren gerilim, fiili çatışmalara dönüşürken, bölgede yaşayan yabancı ülke vatandaşları için de risk her geçen gün artıyor. Son olarak Çin, İran’daki vatandaşlarını güvenli bölgelere tahliye ettiğini duyurdu. Çin …

Kızı adım adım ölüme giderken babası dayanamayıp kalp krizi geçirdi

Anoreksiya hastalığı ile savaşan ünlü fenomen Nihal Candan 25 kiloya düşmesinin ardından yoğun bakıma alındı. Nihal Candan’ın profesör babası Hakan Candan, kızının üzüntüsüne dayanamayarak kalp krizi geçirdi. Kötü haberi Nihal Candan’ın annesi, “Anne Umut Candan “Eşim kızımın üzüntüsü yüzünden kalp krizi geçirdi” söyleriyle duyurdu.

Gazze Şeridi’nde bir İsrail askeri daha öldü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyinde kurulan bir pusuda 1 askerinin öldüğünü, biri subay olmak üzere 10 askerinin yaralandığını bildirdi.

Nejat Eslen ABD’li uzmanın tespitini duyurdu: İsrail saldırısı İran’ın nükleer bomba üretimini arttırır

Nejat Eslen’in konuyla ilgili paylaşımları şöyle: “Geliştirilen ve uygulanan her strateji siyasetin güdümündedir ve siyasi bir amaca hizmet eder. Bu nedenle de stratejiden beklenen siyasi hasıla açıkça tanımlanmalıdır. Stratejinin uygulayacağı …

İstanbul’daki tabut evlerden çığlık geldi

İstanbul Güngören’in Tozkoparan Mahallesi’ndeki 6 bin kişinin yaşadığı Cömertkent Sitesi, imar izninin çok üzerinde inşa edildi. Duvarlarında derin yarıklar oluşan, dere yatağı üzerindeki binalarda yaşayan vatandaşlar, CİMER, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Güngören Belediyesi’ne başvurarak yerinde dönüşüm talep etti.