Hatay bayram namazı saat kaçta? Hatay bayram namazı saati 2025 Diyanet açıklaması

Hatay bayram namazı saati, ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşların araştırdığı konu oluyor. Bayram namazı saatleri, Hatay ve diğer illerde araştırılan konu olmaya başladı. Hatay’da bayram namazı saat kaçta kılınacak sorusuna net bir cevap almak isteyen birçok vatandaş, internet üzerinden Diyanet’in yayımladığı bilgileri sorgulamaya başladı. İşte, Hatay ve tüm illerin saati hakkında bazı bilgiler

HATAY BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Hatay’da bayram namazı 30 Mart Pazar günü saat 06.54’de kılınacak.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazları ikişer rekattır. Vakit namazlarına göre bayram namazı kılınışı farklıdır.

Bayram namazları tek başına veya evlerde değil, camide cemaat ile kılınması uygundur. Namaz vakti geldiğinde ezan ve kamet getirilmeden imam bayram namazı için niyet eder ve cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imama uyar.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o ifade edilir. Örneğin bu bayram Kurban Bayramı olduğundan “ “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir.

BAYRAM NAMAZI BİRİNCİ REKAT KILINIŞI

İmam, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden “Sübhâneke” duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Sonra aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere “Allâhü ekber” diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa “sübhanellâhi’l-azîm” diyecek kadar beklenir.

Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.

BAYRAM NAMAZI İKİNCİ REKAT KILINIŞI

İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, “Fatiha” ve “zamm-ı sûre”yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Peşinden aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa “sübhânellahi’l-azîm” diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde “Allâhü ekber” diyerek rükûa varılır.

Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. “Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena’ğfirlî” duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır.

Related Posts

Mardin’in tarihi ve doğal güzellikleri “Gezgin” belgeseliyle dünyaya tanıtılacak

Mardin’in tarihi ve doğal güzellikleri “Gezgin” belgeseliyle dünyaya tanıtılacak

YKS maratonu başladı: 2.5 milyon aday ter dökecek

YKS maratonu başladı: 2.5 milyon aday ter dökecek

ALES ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav ve sonuç açıklama tarihi ÖSYM tarafından duyuruldu!

ALES 2 sınavı ne zaman, sorusu adayların gündeminde yer alıyor. ÖSYM tarafından ALES sınavı akademik kariyer hedefleyen adayların katılımı ile gerçekleşecek. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacak. Peki, ALES/2 sınavı ne zaman? İşte detaylar…

Gündönümü 2025 || En uzun gündüz ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlar?

2025 yılında yaz gündönümü, kuzey yarımkürede en uzun gündüzün yaşandığı ve mevsimsel döngülerin önemli bir dönüm noktası olan tarihiyle merak uyandırıyor. Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi’ne dik geldiği bu özel an, Türkiye’de yaz mevsiminin resmi başlangıcı olarak kabul ediliyor. Peki, 2025 en uzun gün ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak?

Muharrem ayı ne zaman başlayacak? 2025 Aşure Günü ne zaman? İşte Diyanet Hicri Takvim: Muharrem Ayı başlangıcı

Kurban Bayramı’nın geride kalmasıyla birlikte gözler Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihine çevrildi. Bu bağlamda inananlar “Aşure Günü 2025 ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?” sorusunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki Aşure Günü Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak kabul ediliyor. Miladi ve Hicri Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Aşure Günü tarihi her yıl değişik tarihlere denk geliyor.  Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan Muharrem Ayı başlangıç tarihi…

Keklik kene yer mi? Kene vakalarının çoğalmasının ardından keklik popülasyonu tartışma konusu oldu!

Kene sayısı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının artmasıyla birlikte, kenelerle mücadele yöntemleri yeniden gündeme geldi. Bu bağlamda, kekliklerin kenelerle mücadeledeki rolü de sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Kekliklerin kene yiyip yemediği ve kene popülasyonunu kontrol etmede ne kadar etkili olduğu konusunda farklı görüşler bulunuyor. Peki, keklik kene yer mi? İşte, o konuda detaylı bilgiler