Dünya’ya çarpma ihtimali olan asteroid için risk iki katına çıktı

Risk halen düşük olsa da, bilim insanları asteroidin yörüngesini yakından izlemeye devam ediyor. 2024 YR4, Nisan ayına kadar gözlemlenebilir olacak ve Uluslararası Asteroit Uyarı Ağı’na ait teleskoplarla izlenmeye devam edecek. Ancak Nisan’dan sonra asteroidin parlaklığı azalacak ve Haziran 2028’e kadar tekrar gözlemlenemeyecek.

James Webb Uzay Teleskobu’nun 2025 Mart ayında asteroidin tam boyutunu belirlemesi planlanıyor. Şu anda asteroidin çapının 40 ila 90 metre arasında olduğu tahmin ediliyor.

ÇARPMA RİSKİ NE KADAR CİDDİ?

2024 YR4’ün Dünya’ya çarpma olasılığı, göktaşı tehlikelerini değerlendirmek için kullanılan Torino Ölçeği’nde 3 derece (Sarı Seviye) olarak belirlendi. Bu seviye, asteroidin yerel ölçekte etkili olabileceği ancak küresel bir tehdit oluşturmadığı anlamına geliyor.

Torino Ölçeği şu şekilde işliyor:

  • 0-1 derece: Çarpma ihtimali yok denecek kadar az.
  • 2-4 derece: Takip edilmesi gereken ancak endişe verici seviyede olmayan bir tehdit.
  • 5+ derece: Küresel çapta önlem alınması gereken ciddi bir risk.

TUNGUSKA OLAYINA BENZEYEBİLİR

Bilim insanları, 2024 YR4’ün büyüklüğünün, 1908’de Dünya’ya çarpan Tunguska asteroidine benzediğini belirtiyor. Tunguska çarpması, Rusya’nın seyrek nüfuslu bir bölgesinde atmosferde patlamış ve 2.150 kilometrekarelik bir alanda 80 milyon ağacı dümdüz etmişti.

Eğer 2024 YR4 kayalık bir göktaşı ise, havada patlayarak büyük bir ateş topuna dönüşebilir. Ancak demirden yapılmışsa, atmosferi kolayca geçerek çarpma krateri oluşturabilir. Bu nedenle, bilim insanları yalnızca asteroidin yörüngesini değil, bileşimini ve yapısını da anlamanın kritik olduğunu vurguluyor.

Catalina Sky Survey mühendisi David Rankin, gökbilimcilerin 2032’den önce 2024 YR4 hakkında mümkün olduğunca fazla veri toplamaya devam edeceğini belirtti. Özellikle asteroidin bileşimi ve yörüngesi hakkında daha kesin bilgiler, çarpma olasılığını daha net belirlemeye yardımcı olacak.

Related Posts

Kuantum ışınlanması! Bilimsel devrimin yeni adımı

Bilim dünyası, kuantum ışınlanmasının fiberoptik kablolar üzerinden başarıyla gerçekleştirilmesiyle tarihi bir eşikten geçti. Northwestern Üniversitesi’nden mühendislerin öncülük ettiği bu çığır açan çalışma, bilgiyi anında ve güvenli bir şekilde …

Microsoft’un mavi ekran tarih oluyor: Yerine seçilen renk hayret uyandırdı

Microsoft, neredeyse kırk yıldır bilgisayar kullanıcılarının karşısına çıkan Mavi Ölüm Ekranı’nı değiştirmeye hazırlanıyor. Şirketin bir sonraki Windows 11 güncellemesiyle birlikte bu ikonik hata ekranı, artık daha modern ve sade bir siyah tasarımla …

Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası başladı

Türkiye Kano Federasyonu ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle organize edilen Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası, Eskişehir’de başladı.

Travmatik çocukluk geçiren kadınlarda risk yüzde 60 daha yüksek

Yeni bir araştırmaya göre, çocuklukta fiziksel ya da cinsel istismara maruz kalan kadınların, yetişkinlikte çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığına yakalanma riski belirgin şekilde artıyor. Human Reproduction dergisinde yayımlanan çalışmada, travmatik çocukluk deneyimlerinin bu kronik jinekolojik hastalığın gelişimiyle ilişkili olabileceği ortaya kondu.

Elon Musk’ın siyasetle acı tanışması: Cumhuriyetçilerin Tesla’yı hedef alan yasasına öfke kustu

Musk, tasarıyı “iğrenç bir ucube” olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi. Musk’ın Başkan Donald Trump’a yakınlaşma motivasyonları ve servetinin ana kaynağı olan Tesla’dan uzakta 130 gün boyunca özel bir hükümet çalışanı olarak zaman geçirmesinin …

Bir kişi öldüğünde Apple hesabına ne oluyor?

Apple cihazlarını düzenli kullanıyorsanız, hesabınızda fotoğraflar, videolar ve önemli belgeler gibi pek çok değerli veri bulunur. Apple, bu verilerin korunması için iki önemli seçenek sunuyor: Kurtarma Kişisi ve Miras Kişisi.