Şimşek’in öve öve bitiremediği tablo: ABD veya Almanya değil, Türkiye, Bangladeş ve Senegal ile aynı kategoride

Moody’s ve Fitch Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin son değerlendirmelerini açıkladı.

Moody’s tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin kredi notu “B1″den “Ba3″e yükseltildi ve görünümü “pozitif”ten “durağan”a revize edildi. Bu not seviyesinde bulunan diğer ülkeler arasında Ermenistan, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Özbekistan, Fiji ve Senegal yer alıyor.

Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, görünümü “durağan” olarak belirledi. Bu not seviyesinde bulunan diğer ülkeler arasında Bangladeş, Brezilya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Namibya, Seyşeller, Güney Afrika, Özbekistan ve Jamaika yer alıyor.

Moody’s’in “Ba3”, Fitch’in ise “BB-” kategorisine yerleştirdiği Türkiye, uluslararası yatırımcılar nezdinde hâlâ “spekülatif” yani yüksek riskli sınıfta değerlendiriliyor. Bu kategorideki diğer ülkeler arasında Ermenistan, Özbekistan, Dominik Cumhuriyeti ve Kosta Rika bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi notundaki yükselişi olumlu bir adım olarak değerlendirerek, Türkiye’nin ekonomik göstergelerini geliştirmeye ve yapısal reformlarla ekonomiyi güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

Önceki değerlendirmelere göre, Moody’s son olarak 19 Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükselterek “B3″ten “B1″e çıkarmıştı. Fitch Ratings ise en son 2024 Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltmiş ve görünümünü “durağan” olarak belirlemişti.

Related Posts

Rusya Merkez Bankası faizleri düşürdü

Rusya Merkez Bankası, Temmuz 2025 toplantısında politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 18 seviyesine çekti. Bu karar, piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşirken, bankadan yıl içinde yeni bir faiz indirimi sinyali geldi. Merkez Bankası …

‘Gayrimenkul Sertifikası’nın detayları belli oldu: Peşinat ve faiz yok

TOKİ ve Emlak Konut GYO işbirliğiyle hayata geçirilen ve küçük birikimlerle ev sahibi olmayı sağlayacak ‘Gayrimenkul Sertifikası’ modeli hakkında detaylar belli oldu. Peki, gayrimenkul sertifikası ile konut nasıl alınır? İşte, 15 soru ve cevapta merak edilenler.

Kardeş ülke ‘Bu stok ne için’ dedirten külçe külçe altın topluyor

Azerbaycan’ın devlet fonu, altın piyasasında adeta dengeleri değiştirdi. Dünya Altın Konseyi’nin EMEA kıdemli analisti Krishan Gopaul’un aktardığı verilere göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Fonu (SOFAZ), yalnızca ikinci çeyrekte 16 ton altın alımı gerçekleştirdi. Bu rakam, fonun yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği toplam 35 tonluk net altın alımını gözler önüne seriyor.

İş dünyası Merkez’in faiz kararını ‘yetersiz’ buldu!

Merkez Bankası’nın politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 43’e çekmesi, iş dünyası tarafından yetersiz bulundu. İş dünyası Merkez’in tutumunu temkinli iyimserlikle karşıladı.

Konut almada yeni dönem yarın başlıyor: Tapuya gerek kalmayacak

Konut piyasasında yeni bir uygulama başlıyor. Gayrimenkul sertifikası modeliyle vatandaşlar, küçük birikimlerle konut projelerine yatırım yapabilecek.

Bir dönem paraya para demeyen Laleli esnafı tek tek kepenk indiriyor

Ekonomik kriz, tekstil sektörünü de derinden vurdu. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler; finansmana erişimdeki zorluk, artan kira, enerji ve işgücü maliyetleri nedeniyle ayakta kalmakta güçlük çekiyor. Artan maliyetlere karşı gelirini …