Kardeş ülke ‘Bu stok ne için’ dedirten külçe külçe altın topluyor

Altın Rezervleri Rakamlara Yansıdı

2015’in ilk yarısında, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu’nun (SOFAZ) altın rezervleri 181 tona yükseldi. Bu miktar, fonun toplam varlıklarının yaklaşık yüzde 29’una denk geliyor ve altına izin verilen maksimum sınıra ulaşmış durumda. Artık Azerbaycan, portföyüne yeni altın eklememekte sınırlandırılmış durumda.

Uzmanlar, fonun altına olan güveninin yüksekliğinin bu sınıra ulaşılmış olmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Polonya Önde Gidiyor

SOFAZ’ın altın alımları birçok merkez bankasını geride bıraktı. 2025’in ilk yarısında, Polonya sadece Polonya’dan daha fazla altın aldı. Polonya Merkez Bankası, yılın ilk altı ayında 67.2 ton altın aldı.

Çin Merkez Bankası, 9 aydır üst üste altın alımı yaparak dikkatleri üzerine çekti. Ancak Çin’in toplam altın alımı 16.9 tonla sınırlı kaldı.

Türkiye’nin Durumu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 14.9 ton altın alarak öne çıkan ülkeler arasında yerini aldı. Diğer dikkat çeken altın alımları ise şöyle:

  • Kazakistan: 14.7 ton
  • Çekya Merkez Bankası: 9.2 ton
  • Hindistan Merkez Bankası: 3.42 ton

Bu veriler, ülkelerin rezervlerini çeşitlendirme ve güvenli liman arayışında altına olan talebinin arttığını gösteriyor.

Altın Fiyatları Düşüş Beklemiyor

Uzmanlara göre, merkez bankaları ve egemen varlık fonlarının yoğun altın talebi, fiyatların güçlü kalmasını sağlıyor. Bu trend devam ettiği sürece, altının ons fiyatının 3.000 doların altına düşmesi beklenmiyor.

Trendin Devam Edeceği Gözüküyor

Dünya Altın Konseyi’nin araştırmasına göre, merkez bankalarının önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırmayı planladığı görülüyor. OMFIF’in araştırmasına göre ise, merkez bankalarının yüzde 32’si önümüzdeki 12-24 ay içinde altın alımlarına devam etmeyi düşünüyor. Bu rakam, son beş yılın en yüksek planlama oranı olarak kayda geçiyor.

Related Posts

‘Gayrimenkul Sertifikası’nın detayları belli oldu: Peşinat ve faiz yok

TOKİ ve Emlak Konut GYO işbirliğiyle hayata geçirilen ve küçük birikimlerle ev sahibi olmayı sağlayacak ‘Gayrimenkul Sertifikası’ modeli hakkında detaylar belli oldu. Peki, gayrimenkul sertifikası ile konut nasıl alınır? İşte, 15 soru ve cevapta merak edilenler.

İş dünyası Merkez’in faiz kararını ‘yetersiz’ buldu!

Merkez Bankası’nın politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 43’e çekmesi, iş dünyası tarafından yetersiz bulundu. İş dünyası Merkez’in tutumunu temkinli iyimserlikle karşıladı.

Konut almada yeni dönem yarın başlıyor: Tapuya gerek kalmayacak

Konut piyasasında yeni bir uygulama başlıyor. Gayrimenkul sertifikası modeliyle vatandaşlar, küçük birikimlerle konut projelerine yatırım yapabilecek.

Bir dönem paraya para demeyen Laleli esnafı tek tek kepenk indiriyor

Ekonomik kriz, tekstil sektörünü de derinden vurdu. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler; finansmana erişimdeki zorluk, artan kira, enerji ve işgücü maliyetleri nedeniyle ayakta kalmakta güçlük çekiyor. Artan maliyetlere karşı gelirini …

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı mayısta arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, mayısta önceki aya kıyasla finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları 1 milyar 300 milyon dolar, yükümlülükler 3 milyar 367 milyon dolar arttı. Söz konusu firmaların net döviz …

Tatil sezonu e-ticaret sektörünü hareketlendirdi

Yaz mevsiminin gelmesiyle tatil sezonunun en hareketli günleri yaşanırken, tatile hazırlanan vatandaşların yaptığı alışverişler e-ticarette iki kata varan artışların yaşanmasını sağladı.