14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney: “Eczanelerden Alınan İlaçlar Güvenlidir”

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, eczanelerden alınan ilaçların her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilir olduğunu belirtti. Üney, Türk Eczacıları Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamada, eczanelerin ilaç temininde güvenli ve yasal tek adres olduğunu vurguladı.

Üney, bu yılın kutlama temasını “Sağlık uzakta değil, eczacınla yanında” olarak belirlediklerini ifade ederek, hastaların en yakın sağlık danışmanlarının eczacılar olduğunu söyledi. Türkiye’de modern eczacılığın 186 yıl önce başladığını hatırlatan Üney, bugün 50 bini aşkın meslektaşıyla gururla kutlama yaptıklarını dile getirdi.

Üney, bilimsel birikimlerinin rehberliğinde hastaların sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ettiklerini belirterek, modern teknoloji ve erişim olanaklarıyla hızlıca ulaşılan ürünlerin güvenilirliğinin sorgulanmadığına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde sosyal medya ve e-ticaret kanallarının yaygınlaşmasıyla sahte ve kontrolsüz ürünlerin arttığını sözlerine ekledi.

Üney, sahte ilaçların küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, uluslararası raporlarda suç sayısında artış olduğunu belirtti. Bu sorunla mücadele için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Üney, Türkiye’nin ilaç takip sisteminin önemine değinerek, “Eczanelerden alınan ilaçlar her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir.” dedi.

Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerle ilgili sağlık risklerinin arttığını belirten Üney, bu ürünlerin internet ve marketlerde denetimsiz bir şekilde satıldığını ve sosyal medya fenomenleri tarafından teşvik edildiğini dile getirdi. Ayrıca yüksek dozda kullanılan bitkisel takviyelerin ciddi yan etkilere yol açabileceğini özellikle vurguladı.

(AA)

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.